Résztvevő kórusok

Eszterházy Károly Főiskola Kamarakórusa
EgriEKF_Korus_kep1
Városminor Kamarakórus
Varosminor_kep
Vikár Béla Kórus
VikarBK_kep2
Erkel Ferenc Vegyeskar
csoport_P2700291_3x

 


 

Eszterházy Károly Főiskola Kamarakórusa (Eger)

EgriEKF_Korus_kep1

A kórus

Az Eszterházy Károly Főiskola énekkarai már a múltban is szép sikereket értek el, többek között Debrecenben a Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen 1978-ban nőikari kategóriában első helyezést nyertek Tar Lőrinc irányításával.
Később Vass Márta karnagy asszony vezényelte az énekkart, majd 2009-ben Kabdebó Sándor vette át a kórus vezetését.
A kórust a Főiskola ének-szakos hallgatói alkotják, heti kétszer kettő tanórai próbával készülnek a fellépéseikre. A kórusmunka természetesen kötelező tantárgy, itt sajátíthatják el a leendő énektanárok az iskolai kórusvezetés szakmai fortélyait, és itt ismerhetik meg énekesként a kóruspróbák hangulatait, a fáradttól a feldobódottig. Fontos dolgok ezek, mert tudniuk kell, mit éreznek, gondolnak majd a velük szemben ülő, éneklő kisgyerekek.
A kórus repertoárja tág időszakot átfogva a reneszánsztól napjainkig terjed. Szükség van sokféle kórusmű megismerésére, hogy később a hallgatók hitelesen tolmácsolhassák az általuk tanítandó műveket.
Az énekkar igyekszik bekapcsolódni a hazai kóruséletbe, kórusmozgalomba. Szép sikerrel vesz részt versenyeken (többször nyertek arany minősítést), más kórusokkal összefogva közös, nagyszabású koncerteket ad. Legutóbb karácsony előtt az Érseki Fiúkórussal és a Cantus Agriensis Vegyeskarral adtak emlékezetes hangversenyt az egri Bazilikában.
Ha adódik rá lehetőség, a csapat kimozdul Egerből is. Így jutott el Várnába, Budapestre, Hajdúböszörménybe, idén pedig a Szinkópa Fesztiválra, amelyen nagy örömmel vesz részt.

A karnagy

Kabdebó SándorKabdebó Sándor 1994-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen (akkor még Főiskolán). Azóta több iskolában tanított, illetve és épített kórust, illetve 1988 óta vezeti a Prelude Vegyeskart. Kórusaival számos díjat nyert, több különdíj birtokosa.
2007-ben elnyerte az Artisjus Zenei Alapítvány díját a kortárs zene oktatásában végzett kiemelkedő munkájáért.
2016 februárjában DLA doktori fokozatot szerzett.
Jelenleg az Eszterházy Károly Főiskola ének tanszékének adjunktusa.

 

 

 

További információk a kórus weboldalán olvashatók.